رامین رحیمیان
امام علی (ع) ، پدری نمونه و الگوی تمام عیار مردانگی
روز سیزدهم رجب روز میلاد فرخنده حضرت علی (ع) به عنوان روز مرد و روز پدر هم گرامی داشته میشود روز پدر ارزش و اعتبار ویژه ای نزد ایرانیان در آموزه های دینی و فرهنگ ایرانی دارا می باشد . این همزمانی، فرصتی است برای تأمل در شخصیت والای حضرت علی (ع) به عنوان الگوی مردانگی و انسانیت و بویژه پدر ایده ال و همچنین قدردانی از نقش پدر در خانواده و جامعه است.
حضرت علی (ع) شخصیتی چند بعدی و بینظیر در تاریخ اسلام است. ایشان به عنوان یک رهبر عادل و شجاع و انسانی متعهد به ارزشهای والای اخلاقی، نمونه بارز انسان کامل در طول تاریخ بوده است. ایشان در کنارشجاعت، عدالت، صداقت، و ایثار به عنوان همسری فداکار وپدری نمونه الگوی مردان در تمام دورانها می باشد.
روز مرد، فرصتی است برای قدردانی از زحمات و تلاشهای مردان این روز بهانهای است برای یادآوری نقش پررنگ پدر در فرهنگ ایرانی اسلامی و یادآوری تلاش دلیر مردان ایران در ساختن جامعهای بهتر و ایجاد فضایی امن و آرام برای خانواده.
نقش پدر در فرهنگ ایرانی، از دیرباز تاکنون، نقشی محوری و پر اهمیت بوده است این اهمیت در دورههای مختلف با تغییراتی همراه بوده، اما در مجموع جایگاه پدر در ساختار خانواده و جامعه ایرانی ویژه وستودنی است.
پدر به عنوان سرپرست و رهبر خانواده، مسئولیت تأمین مادی و معنوی اعضای خانواده را بر عهده دارد. تأمین نیازهای مالی، ایجاد امنیت و پایداری خانواده، و تصمیمگیریهای مهم در مورد زندگی خانوادگی در فرهنگ سنتی ایران برعهده پدر می باشد. از طرفی پدر به عنوان الگو و سرمشق برای فرزندان، نقش مهمی در شکلگیری شخصیت و ارزشهای آنان دارد.در فرهنگ ایرانی پدر در انتقال میراث فرهنگی و اجتماعی خانواده و جامعه نقش حیاتی دارد. او مسئول انتقال آداب و رسوم، داستانها، معنویات، و دانشهای سنتی و به عبارتی هویت فرهنگی و اجتماعی به فرزندان است. پدر به عنوان پشتیبان و همراه عاطفی فرزندان نقش مهمی در رشد و تکا مل آنها ایفا میکند. پشتیبانی و محبت پدر به فرزندان، مخصوصا در دوران کودکی و نوجوانی، تاثیر بسزایی در سلامت روانی و عاطفی آنها دارد.
در آن سو در جامعه عرب پیش از اسلام، پدر اغلب به عنوان صاحب اختیار و حاکم مطلق خانواده محسوب میشد. نقش او بیشتر مبتنی بر قدرت و سلطه بود پسران در این جامعه از جایگاه بالاتری برخوردار بودند ونقش پدر در تربیت پسران بیشتر بر آموزش مهارتهای جنگاوری و کسب و کار متمرکز بود در این فرهنگ متاسفانه دختران اغلب به عنوان بار اضافی و سربار خانواده تلقی میشدند که پدران نقش چندانی در تربیت آنها نداشتند .
در مقابل این نگرش ،امام علی (ع) نه تنها به عنوان امام و رهبر، بلکه به عنوان پدری مهربان و دلسوز برای فرزندان خود شناخته میشد ایشان نه تنها به نیازهای مادی، بلکه به نیازهای روحی و عاطفی فرزندان خود نیز توجه میکرد.
امام فرزندان خود را بر اساس ارزشهای والای اسلامی، از جمله عدالت، شجاعت، صداقت، ایثار و تقوا تربیت میکرد و برخلاف جامعه آن روز، حضرت علی (ع) به تربیت دختران خود اهمیت ویژهای میداد ایشان دختران خود را به کسب علم و دانش تشویق میکرد و به آنها میآموخت که چگونه در جامعه نقش سازندهای ایفا کنند.
در تربیت فرزندان، حضرت علی (ع) برابری جنسیتی را مد نظر داشت ایشان هم برای دختران و هم برای پسران فرصتهای برابر برای رشد و پیشرفت فراهم میکرد.حضرت علی (ع) خود الگوی کامل عملی برای فرزندانش بود و با رفتار و کردار خود، ارزشهای اسلامی را به آنها میآموخت.
حضرت علی (ع) با رفتار خود، نگرش جامعه به نقش پدر را تغییر داد و به همه آموخت، پدر نه یک صاحب اختیار بلکه یک حامی، همراه و مربی دلسوز است.
پیوند این دو مناسبت، نشاندهنده این است که مردانگی واقعی در اسلام، به معنای داشتن صفاتی چون شجاعت، عدالت، سخاوت و … است.
همچنین، این روز فرصتی است برای تأمل و الگو قرار دادن ارزشهای والای حضرت علی (ع) به عنوان یک مرد و پدری نمونه و مسلمان.
این روز مجالی برای قدردانی از نقش مردان در جامعه،وتشکر از زحمات تمام پدران ایران زمین است همچنین فرصتی مغتنم برای الگوگیری از شخصیت والای حضرت علی (ع) می باشد. اسوه ای که با زندگی پر افتخار خود، به همه آموخت پدر واقعی، کسی است که به فکر خانواده و جامعهاش باشد و در راه آموزش عدالت و انسانیت به نسل آینده، تمام تلاش خود را به کار گیرد ،امید است که با الگو قرار دادن این شخصیت بزرگ، بتوانیم جامعهای عادلتر، مهربانتر و شادتر بسازیم.
برچسب ها :رستاک آنلاین، روز پدر
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰