محمد فیروزی کمانچه نواز جوان لرستانی:

برای یادگیری کمانچه ، هرروز ازمنزل گریزان بودم

کمانچه که اصلتا بر گرفته شده از ویلن اروپا ، برای اولین بار وارد استان سیستان و بلوچستان کشورمان شد وسپس راه خود را در فرهنگ اصیل ایرانی درلرستان باز کرد ، این ساز ابتدا با کاسه ته باز که صدای آن بسیار بلند است در لرستان ودرمراسم جشن عروسی ها بکار گرفته شد ومورد

کد خبر : 4280
تاریخ انتشار : جمعه 15 سپتامبر 2023 - 19:46
برای یادگیری کمانچه ، هرروز ازمنزل گریزان بودم

کمانچه که اصلتا بر گرفته شده از ویلن اروپا ، برای اولین بار وارد استان سیستان و بلوچستان کشورمان شد وسپس راه خود را در فرهنگ اصیل ایرانی درلرستان باز کرد ، این ساز ابتدا با کاسه ته باز که صدای آن بسیار بلند است در لرستان ودرمراسم جشن عروسی ها بکار گرفته شد ومورد استقبال مردم هنر دوست قرار گرفت تا جایی که موسیقی لرستان با این سازدلنشین دردل مردم ایران زمین جای بازکرد بطوریکه امروزه هم درمحافل همچنان بحث موسیقی لرستان دربین حاد مردم وجود دارد.
واما از هنرمندان بزرگی چون مرحومان استاد علیرضا حسین‌خانی، پیر‌ولی کریمی، استاد همت‌علی سالم، استاد عزیزاله فیروزی و استاد نبی اله فیروزی ، استاد علی اکبر شکارچی ، استاد فرج اله علیپور و…..که دراین عرصه زحمات زیادی را متحمل شدند ، هنر کمانچه نوازی برای رقابت در جشنواره های جهانی نیازمند نوآوری است، تركیب یك هنر قدیمی با نوآوری جدید و خلاقانه نه تنها میراث هنری یك استان وكشور را حفظ می كند بلكه با اثرات تازه سفیری برای معرفی فرهنگ و هنر استان وكشور در خارج از مرزهاست.
امروزه یکی از جوانان خوب وبا اخلاق لرستانی که بخوبی جا پای بزرگان خود گذاشته وبا نواختن ساز کمانچه پدربزرگ خود استاد نبی اله فیروزی را به وجد می آورده می رود تا درمیادین بزرگ هنر موسیقی لرستان را یک بار دیگر بنمایش بگذارد او دراین راه بسیار تلاش کرده وبا رهنمود های پدربزرگش قصد دارد درجشنواره ها مطرح واز شهرت خانوادگی خود دفاع کند.
اوکسی نیست جز محمد فیروزی نوه استاد نبی اله فیروزی استاد بزرگ ساز کمانچه نوازی لرستان ،متولد سال ۱۳۷۷درشهرخرآباد و درمجموع خانواده ی پدری اواهل هنراما خانواده ی مادری وی تنها هنر دوست هستند. برای آشنایی با این هنرمند چیره دست لرستانی که ساز کمانچه را خوب می نوازد این هفته فرصت را غنمیت شمرده وبه سراغ وی رفته ایم تا با او گفتگوهی کوتاه داشته باشیم درذیل عین گفت وشنود سرویس هنری ما را با فیروزی جوان می خوانید.
محمد فیروزی به آرامی صحبت های خود را اینچنین آغاز می کند : زندگی من فرازونشیب‌های بسیاری داشته ودارد. درسال های ابتدایی زندگی شرایط به گونه ای برایم رغم خوردکه من درعین ناباوری پدرم را ازدست دادم،وبرای ادامه تحصیلات نزدخانوادی مادرم،واقع درشهرستان نورآباد(روستای شهرک امام)نقل مکان نمودم.وقبل ازهرچیز من باید اشاره کنم که بخش عمده ای اززندگی خودرا لک زبان ومتعلق به همان روستا می دانم.
وی درپاسخ به این سوال که چگونه به سمت موسیقی وهنررویی آوردی گفت: پس از اینکه با مادرم راهی خانواده وی شدم ، درسن ۱۴سالگی تابستان هرسال نزدپدربزرگم استادنبی اله فیروزی می‌آمدم هم برای دیدن آنها وهم بنا به پیشنهاد پدر بزرگم برای فراگیری وآموختن سازکمانچه، که دراین مورد بایداین حقیقت را بیان کنم که علاقه ی من به موسیقی،شایدمسئله ی ژنتیک بوده.به گونه ای که بنیاد آن ازدوستی زنده یادان استادعزیزاله فیروزی(پدراستادنبی اله فیروزی) واستادپیرولی شکل می گیرد. وحاصل این دوستی فراگیری کمانچه توسط عزیزاله نزداستادپیرولی کریمی،به مراتب فراگیری استادنبی اله فیروزی نزدپدرش عزیزاله فیروزی واکنون من نزدپدرپزرگم نبی اله فیروزی است که باید بدون تعارف بگویم من وخانواده ام از کمانچه نوازی هرچی هنر داریم مدیون استاد بزرگ موسیقی لرستان شادروان استاد مرحوم پیرولی کریمی هستیم.
این هنرمند چیره دست لرستانی ادامه داد: برای فراگیری کمانچه با همه این سختی ها که من داشتم
تابستان ویا کلا تعطیلات راکه نزدپدربزرگم می آمدم ایشان شبانه روز به من تعلیم می داندومن از آنجا که علاقمند بودم هر روز تمرینات را بیشتر می کردم اما درراه یاد گیری کمانچه من یک مشکل بزرگ درسر راه خودم داشتم وآن هم این بود از آنجا که خانواده ای مادری من مذهبی بودند ،کنارآمدن با این چنین تناقض تفکری. خیلی سخت با این شرایط من سال های ابتدایی یادگیری را بسیاراندوهگین وسخت شروع وسپری کردم…هرروز ازمنزل گریزان بودم و به سوی دشت ویا منزل دوستانم به مدت ۷یا۸ ساعت درروزبیرون از خانه بودم که مورد سرزنش مادرم قرارمی گرفتم.
فیروزی به اساتیدی که ازآنها بهره جسته وبه کار آنها علاقه دارد اشاره نمود وافزود: دراین خصوص اگر هنرپدر بزرگم را فاکتور بگیرم از راه اساتیدی همچون زنده یاد،استادبهاری،زنده یاداستادپرویزیاحقی،واستادکیهان کلهربهره جستم ومی جویم.
این هنرمند خوش اخلاق لرستانی درپاسخ به این سوال که اهداف شما دراین راه چیست تصریح کرد:
دراین اینجا لازم است به شما قول دهم هرروز دانش وسوادموسیقی ام را افزایش می دهم ،چراکه موسیقی لرستان اکنون نیازبه انقلاب فرمی دارد ،وخدا روشکر دراین رابطه جوانان خوش فکروخلاقی وجوددارند که می توان باآنها هم فکرشد.
گزارش ، عظیم شکوری

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.